Ramazan ayında tüp bebek tedavisi

Öncelikle belirtilmesi gereken nokta tüp bebeğin acil bir tedavi ve bir ay ertelenmesinde herhangi bir sakınca olmadığıdır. Tüp bebek tedavisinin Ramazan ayında oruç tutulmadığı takdirde rahatlıkla yapılabileceğini söylemeye gerek yoktur sanıyorum. Ancak oruç tutan Müslümanlar için tüp bebek tedavisinin değişik aşamaları değişik sakınca ve zorluklar içermektedir. Tedavinin basamaklarına bakıldığında önce yumurtalıkların uyarılması için kas içine ya da cilt altına yapılan ilaçlar günlük olarak kullanılmakta ve bu dönemde ortalamasında gün aşırı olmak üzere ultrason takipleri yapılmaktadır. Cilt altına yapılan ilaçların uygulama sıklığı günde bir defa olduğundan iftardan sonra yapılabilir. Bu ilaçların orucu bozmayacağı kanaati vardır. İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de, aynı hükme tabidir. Ultrason takipleri karından yapılabilir ancak bu özellikle kilolu olan kadınlarda zorluk arz edebilir ve istenen bilgiyi vermeyebilir.
Vajinal ultrason yaptırmak orucu bozar mı?
Endoskopi veya kolonoskopi yaptırmak; makat veya vajenden ultrason çektirmek; yeme, içme anlamına gelmemekle birlikte, çoğunlukla cihaz içinden su verildiği için oruç bozulur. Ancak söz konusu işlemlerde cihazların kullanımı sırasında sindirim sistemine su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan bir madde girmemesi durumunda endoskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat veya vajenden ultrason çektirmek orucu bozmaz.
Tedavinin diğer iki aşaması ise yumurta toplama ve döllenen yumurtaların transferidir. Yumurta toplandığı ve embriyoların transfer edildiği günlerde niyetli olunamaz. Sorulması gereken diğer bir soru ise tutulan orucun tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyip etkilemeyeceğidir. Bu konuda herhangi bir bilimsel çalışma olmamakla birlikte başarının daha az olacağına dair herhangi bir veri yoktur. Gün içinde susuz kalınması ve yaz aylarında olası dehidratasyonun etkisinin ne olduğu ise bilinmemektedir. Gün içinde mümkün olduğu kadar gölgede ve istirahat halinde olmakta yarar vardır.