preloader
Edit Content

Uzm. Dr Ahmet Bostancı - Riskli Gebelik Uzmanı

Tüp bebek, riskli gebelik ve kadın hastalıkları alanında uzman kadromuz ve etkin yöntemlerimizle hizmetinizdeyiz.

İletişim Bilgileri

Gebelikte Yanlış Bilinen Doğrular

Gebelikte Yanlış Bilinen Doğrular

Gebelikte Yanlış Bilinen Doğrular

1.Gebeler saç boyatamaz veya makyaj yapamaz

Gebelikte saç boyatmak zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.Bu makyaj içinde böyledir ve gebeler gönül rahatlığıyla bu işlemleri yaptırabilirler.

2.Gebelikte botoks,dudak dolgusu.mesoterapi ve epilasyon yaptırmak bebeğe zararlı değildir.

3.Gebeler güvenlik kapılarından geçemez. Güvenlik kapıları metal detektörü barındırırlar. Herhangi bir röntgen ışını söz konusu değildir. Bu nedenle güvenlik kapılarından geçmek sakıncalı değildir.

4.Cep Telefonları, Bilgisayar, ve Mikrodalga Fırınlar

Gebelik sürecinde cep telefonu ile konuşmak, bilgisayar veya mikrodalga fırın kullanmak sakıncalı değildir.Ama bunları aşırı kullanımı insan sağlığına zararlı olduğu için tabiki gebeler içinde iyi değildir..

5.Gebelik ve Seyahat

Gebelerin hava, deniz veya karayolu ile seyahat etmeleri sakıncalı değildir. Gebelerin son 4 haftaya kadar otomobil kullanmalarında sakınca yoktur. Emniyet kemerlerinin ise mutlaka bağlanması gerekir. Havayolu ile seyahat edecek olan gebelerden 26. haftadan sonra uçakla seyahatin sakıncalı olmadığına dair doktor raporu gerekmektedir. Uçak yolculuğunun 3 saatten daha kısa olduğu durumlarda ve gebelik ile ilgili herhangi bir risk faktörü yok ise yolculuk sırasında hareket, bol sıvı alınması, ve baldır egzersizleri yeterlidir. Yolculuğun daha uzun sürdüğü durumlarda ise bunlara ek olarak diz altı varis çorabı giyilmesi gerekir. Risk faktörleri taşıyan gebelerde ise yolculuktan 3 gün önce bebek aspirin başlanması veya yolculuk günü ve ertesi gün düşük dozda heparin verilmesi önerilmektedir. Deniz yolu ile seyahat edecek olan gebelerde özellikle ilk 3 ay içinde bulantı ve kusmaların artabileceği bilinmelidir. Bunun dışında deniz yolu ile seyahat etmek sakıncalı değildir.

6.Gebelik ve cinsellik

Kanama veya erken doğum tehdidi gibi durumlar olmadığı takdirde gebeliğin sonuna kadar cinsel ilişkide bulunmanın herhangi bir olumsuz etkisi gösterilmemiştir. Gebelik sırasında orgazm olmanın erken doğumu başlatacağı şeklindeki inanç ise tamamen yanlıştır.

7.Gebelik ve beslenme

Gebeliğe özgü özel bir beslenme şekli yoktur.Normal hayatta insanlar ne yiyip içiyorlarsa gebe iken de aynı şekilde devam edebilirler.İnsan sağlığına zararı olmayan hiçbir gıdanın gebeye de zararı yoktur.Yani gebeler suni,kokoreç,ciğer,sakatat,kelle, paça,pastırma vb şeyleri rahatlıkla yiyebilirler.Çay ve kahve içebilirler(fazlası herkese zarar).Sigara insan sağlığına zaralı olduğu için onu konuşmuyoruz bile.Çok az miktarda özel günlerde alkollü içki içebilirler.Gıda takviyesi ve vitamin kullanmalarının bebeğin gelişim ve zekasına hiçbir faydası olmaz.Demir hapı annelerin doğum sonrası kansız olmalarını engeller.Bebekten çok anneye faydası olur ama şart değildir.Gebelik öncesi folik asit alımı nöral tüp defekti oluşumunu engelleme de minimal katkı sağlayabilir.

8.Gebelik ve Spor

Spor yapılmasının gebeliğin seyrini olumsuz olarak etkilediğine dair herhangi bir kanıt yoktur. Profesyonel sporcularda bile gebelik genelde normal seyreder. Uzun mesafe koşucularında gebelik süresince spora devam edildiği durumlarda bile normal gebelik sonuçları bildirilmiştir. Aksine bir gereksinim (kanama, erken doğum riski, çoğul gebelik, yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi) olmadığı takdirde spora devam edilebilir. Yer hareketleri, hafif ağırlık çalışmaları, yüzme, tenis gibi sporlar yapılabilir. Koşu bandı, bisiklet, kürek çekme yapılabilir.Spor çok abartılırsa vücuda zararlıdır.Dolayısı ile gebe anneye de zararlıdır.Ama gebelikte mutlaka spor yapmam gerekir diye bir durum yok.Yeterince hareketli olun yeter.Ekstra bişey yapmaya gerek yok.Yan gelip yatmak o kadar da kötü bişey değil bebeğiniz için.

9.Gebelik ve diş sağlığı.

Gebelik diş çürümesine ve dişlerde erimeye yol açmaz.Gebelik sırasında dişlerde oluşan ağrı ve kanama diş etlerinin gebelik hormonlarından etkilenmesinden kaynaklanmaktadır.Yumuşak diş fırçası kullanılmalı aksi takdirde diş eti kanamaları çok olur.Gebelik sırasında hertürlü diş tedavisi yapılabilir.Normal insanlara nasıl yapılıyorsa gebelere de aynı şekilde tedavi yapılabilir.Lokal anestezi uygulanabilir.Gebelikten dolayı tedaviyi geçciktirmek doğru değildir.PArasetemol içeren ağrı kesici ve uygun antibiyotik kullanılmasında bebeğe bir zarar yoktur.

10.Gebelik ve Oruç

Gebelerin dayanabildikleri takdirde oruç tutmalarının bebeğe bir zararı yoktur.Bu doktorun değil hamile bayanın kendisinin vereceği bir karardır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *