Hafta Hafta Gebelik 1. Hafta
1. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Anne karnındaki bebek günden güne geliştiği için uzmanlar gebelik dönemini hafta hafta değerlendirir. Gebeliğin başlangıç tarihi son adet günü ile birlikte başlar fakat asıl döllenme bu tarihten sonra 14 gün sonra gerçekleşmektedir. Döllenmiş yumurtanın yaşı aynı zamanda gebeliğinde yaşını gösterir. Herhangi bir erken doğum nedeni gerçekleşmediği sürece de gebelik 40 hafta yani 280 gün sonra sonlanır. Gebelik nasıl başlar? İki adet dönemi ortasında olgunlaşan ve çatlayan yumurta follop tüpüne atılır ve burada döllenmeyi bekler. Bekleme süresi ise 12-24 saattir. Döllenme gerçekleştiğinde ise gebelik süresi başlamıştır. Gebelik belirtileri ilk haftadan itibaren ortaya çıkmaya başlar. İlk belirti ise adet kesilmesidir. Bulantı, kusma, vücudun bazı bölgelerinde hassasiyet, sık idrara çıkma, göğüslerde ağrı ve şişlik ya da mide hassasiyeti gibi belirtilerle de devam eder. Bu zaman diliminde döllenme olmazsa yumurtalar ölür bir sonraki adet kanaması olarak belirti gösterir. Bu yüzden adeti takip eden 10 ve 18. günlerde gebe kalma ihtimali daha fazladır. Adetin sürdüğü gün sayısına göre gebelik şansının en yüksek olduğu günler değişebilir. Gebe kalmak isteyen bayanlar doktoruna başvurup gebelik şansının en yüksek olduğu zamanları öğrenmeli. Gebeliğin ilk haftası bazı kötü alışkanlıkları bırakmak için en iyi dönemdir. Yaşanan ilk heyecanla birlikte buna karar vermek ve uygulamak daha kolay. Alkol, sigara, sağlıksız beslenme gibi gebelikte risk olabilecek bütün alışkanlıklar terk edilmeli. Bol bol su içmeye başlayabilirsiniz.
Hafta Hafta Gebelik 2. Hafta
2. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
2. Hafta, gebelik oluşumunun tamamlanma yolunda attığı önemli bir adım ve aldığı ilk şekildir. 2. hafta da oluşumun önemli rolleri oynanırken bir yandan da kadın vücudu kendisini gebeliğe hazırlamaya başlar. Rahim zarı (endometrium) kalınlaşır ve gelişen emriyonun rahatlıkla tutunmasını sağlar. Emriyonun büyüyebilmesi için özellikle bu bölgede kan miktarı artış gösterir. İkinci haftanın sonuna doğru çatlayan yumurtalar anne rahmine bırakılır. Genellikle tek yumurta olur fakat bazı gebeliklerde birden fazla yumurta rahime atılabilir. Eğer yumurtaların hepsi döllenirse buna çoğul gebelik denir. Döl oluşumu; erkeklerin menilerinde milyonlarca sperm bulunur. Vajinadan hızlı bir şekilde ilerleyen spermlerden yalnızca 300 tanesi rahime ya da tüplere ulaşabilir ve bu 300 adet sperminde yalnızca bir tanesi yumurtaya yapışabilir. Yumurtalar spermin içeri girmesini sağlayan çeşitli enzimler salgılar. Bu enzimler sayesinde sperm yumurtadan içeri girer ve yumurta döllenmiş olur. Eğer, yumurtlamadan sonra döllenme gerçekleşirse, yumurtanın bir haftalık bölünme süreci başlayacaktır. Hem erkek hem de kadından gelen kromozomlar birleşir ve bölünme süreci başlar. 2,4 ve 8 olarak hızlı bir şekilde bölünme gerçekleşir. Sürecin sonunda ise morula adı verilen 32 hücrelik kütle tüpler yardımıyla rahime bırakılır. Morula: yumurta hücresinin embriyoya dönüşürken aldığı il biçimdir. Döllenmiş yumurta hücreleri bir araya toplanmıştır ve bu hücreler topluluğunun hali tıpkı bir böğürtlene benzer.
Hafta Hafta Gebelik 3. Hafta
3. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bu haftada embriyo zigot denilen tek hücreli bir küme halindedir. Bu kümenin yaklaşık olarak ebatları 0,015 milimetredir ve 58-107 arasında hücre sayısına sahiptir. Bu hücrelerin 99u eş denilen plasentayı (trofoblastik) oluştururken, yalnızca 8 tanesi de embriyoya aittir. Plasenta, bebek ile annenin iletişimi sağlayan bir kordondur. Bebek bu kordondan beslenir ve atıklarını da yine bu kordon yardımı ile anneye geçmesini sağlar. Bebeğin alması gereken besin maddeleri ve oksijen ihtiyacı anne ve bebek arasındaki kordon aracılığı ile gerçekleşir. Döllendikten 7 gün sonra rahim duvarına yapışan embriyo plasenta yardımıyla büyüyüp gelişmeye başlar. Bu safhada bebeğin cinsiyeti bellidir fakat uzmanlar bu kadar erken teşhisi gereksiz görürler. Bebeğin cinsiyeti eğer kız ise bebek, X kromozomu, erkekse Y kromozomu taşıyor demektir. Bebeğin cinsiyeti konusundaki tek etken sadece baba. Eskiden sürekli kadına yüklenen bu olguda, aslında kadının hiçbir rolü olmadığı kanıtlanmıştır. Gebeliğin 3. haftası aynı zamanda embriyonun beslenmeye başladığı bir dönemdir. Bu yüzden bu dönemde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oturtulmuş olması gerekiyor. Gebe kalmayı planlayan kadınlar folik asit kullanımına gebelik öncesinde başlaması gerekiyor. Gebelik boyunca nasıl beslenmeniz ve hangi besin takviyelerini almanız gerektiği konusunda mutlaka doktorunuzun tavsiyelerine uyun. bebeğin anne rahmine yerleşmesiyle birliktegebelik hormonu(beta HCG)salgılanmaya başlar.Bu aşamada kanda gebelik testi ile gebelik anlaşılabilir.
Hafta Hafta Gebelik 4. Hafta
4. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Son adet görmeden sonra muhtemelen bu hafta adet kanaması beklenecektir. Normalde kanaması olması gerektiğini düşünen kadın bu durumla karşılaşmayınca hamile olduğunun ilk belirtisiyle karşılaşmış olabilir. Tabiî ki emin olmak için bir takım testler yapılmalı çünkü bazı durumlarda hafif ya da normal kanamaların devam ettiği durumlarda olmuştur. Bunun sebebi; bazen rahime ekilen bazı hücrelerin damarları yırtması olarak anlatılır. Bazen damla şeklinde bazen de normal adet düzeni gibi kanamalar görülebilir. Üstüne görme deyimiyle de anlatılan bu süreçte başka hamilelik belirtileri takip edilerek idrar ya da kan testi yapılması önerilmekte. 4. hafta da adet kesilmesi dışında daha birçok belirti ortaya çıkabilir. Halsizlik, yemek alışkanlıklarında gözlenen değişiklikler, kokulara karşı hassasiyet, idrar renginin koyulaşması, bulantı, kusma ve bunun gibi belirtilerde adet kesilmesine eşlik eder. Gebeliğin 4. haftasında görülen her belirti görünen cinsten değildir. Kadın vücudunda görünmeyen, annenin hissetmediği hatta uzmanların bile fark edemediği değişimler yaşanır. Bunların başında gebelik kesesinin ( amniotik kese) sıvı ile dolmaya başlaması geliyor. Embriyo bu sıvının içinde gelişmeye başlar. Aynı zamanda amnio adı verilen bu sıvı bebeğin bir organının gelişmesini de sağlarken bir yandan da bebeği darbelere karşı korur. Hücrelerin şekillenerek oluşturduğu plasenta artık oksijen ve besin taşımaya başlamıştır bile. Embriyo 4. hafta da 0,35 milimetre büyüklüğünde ve 150 hücreden oluşmaktadır. Üç katmandan oluşur. Bunlar; Endoderm ( iç tabaka): akciğer, karaciğer, sindirim sistemi.Mesoderm( Orta tabaka): kalp, kas, kemik, böbrek ve cinsel organlar Ektoderm (dış tabaka): sinir sistemi, cilt, göz ve saç dokuları oluşmaya başlar.Göbek kordonuda yavaş yavaş oluşmaya başlamıştır.
5. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Hafta Hafta Gebelik 5. Hafta
Gebeliğin 5. haftasında belirtiler daha fazla hissedilmeye başlanır. Her hafta biraz daha büyüyüp gelişen tek hücrelik kütle gebeliğin 5. haftasında şekillenmeye başlar. Ultrasaon görüntüleri daha net ortaya çıkar. Embriyonun başı, bedeninden daha büyük olur ve hafif eğri biçimindedir. Büyüklüğü ise yaklaşık olarak 1.25 mm boyutuna ulaşır. 4. haftada gelişmeye başlamış olan dokular ait oldukları tabakadan farklılaşmaya ve belirginleşmeye başlar. Özellikle kalp embriyonun ortasında hafif bir çıkıntı şeklini alır hatta parmak şeklinde çıkıntılar bile belirginleşir. Su kesesi (amniotik kese) ve plasenta gelişerek anne ve bebek arasındaki alışveriş hızlanır. Kan hücreleri oluşur ve kanallardaki geçişler artar.Bebeğin yanındaki balon gibi yapıya Yolk Kesesi denir ve bebek anneden beslenene kadar bebeği besler. Gebeliğin 5. haftasında tıpkı embriyo gibi anne de bir takım değişikliklere uğrar. Hem vücut hem de psikolojik olarak bazı değişimler yaşanabilir. Elbette ki en büyük değişim anne adayının vücudunda olacaktır. Hormonel değişiklikleri iyiden iyiye hissetmeye başlayan anne adayı gebeliğinin 5. haftasında daha fazla belirti ile karşılaşır. Nadir de olsa bazı kadınlar bir değişiklik hissetmez ama vücut değişimini günden güne arttırır. Genelde çoğu kadında bu hafta sürekli uyuma isteği, halsizlik, göğüslerin irileşmesi ve hassaslaşması, akıntı ve sık idrara gitme isteği gibi belirtiler ortaya çıkar. Bazen akıntı şikayeti leke ya da hafif kanama şeklinde görülebilir. Bu konuda bir anormallik hissedilirse ve bu akıntılar karın ağrısı ile birlikte seyrederse düşük riskine karşı hemen bir uzmana başvurun.
Hafta Hafta Gebelik 6. Hafta
6. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Gebeliğin 6. haftasında bebek hızlı bir gelişim süreci içine girmiş demektir. Artık her şey daha hızlı ve belirgin bir biçimde seyreder. Embriyonun normalinden daha büyük olan baş kısmında kulak çıkıntıları ve göz yuvaları belirginleşir. Kalça kısmı da aynı şekilde ortaya çıkar. Embriyo C biçimi alırken boyutu da 3-5 mmye ulaşır. 6. haftanın en heyecan verici haberi ise bebeğin kalp atışı ve kan dolaşımıdır. Gebeliğin bu haftasında kalp atışı %86 oranında tespit edilebilir. Embriyonun gövdesinde bulunan kabarıklıkların sayısı artar ve belirginleşir. Kollar ve bacaklar görülmeye başlar. Karaciğer, akciğer, pankreas, iç kulak, mide, yemek borusu hatta ağız açıklığı bile daha belirgin taslaklar halinde görülür. Bazı anne adaylarında 6. haftada bile büyük belirtiler ve değişimler gözlenmeyebilir. Genel olarak bu hafta da en çok görülen belirti sık yemek yeme isteğidir. Kısa aralıklarla hissedilen açlık zaman zaman azalıp artsa da 6. hafta da görülen en büyük belirti budur. Bu yüzden annenin beslenmesine çok dikkat etmesi gerekiyor çünkü, gebelik nedeniyle hassaslaşan organlardan birisi de midedir. Hazımsızlık, kabızlık ve benzeri mide hastalıkları bu dönemde alınan besinlerle yakından ilgili olacaktır. Bunun dışında bulantı ve kusma şikayetleri de rahatsız edici boyutlarda olabilir fakat aşırı şikayetlerde mutlaka uzman kontrolünde ilaç kullanılmalıdır. Gebelik şikayetleri kişiden kişiye değişse de gebelik ilerledikçe bulantı ve kusma gibi sorunlar eskisi kadar rahatsız edici olmayacak.
Hafta Hafta Gebelik 7. Hafta
7. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Embriyo gelişimine mucizevi bir şekilde devam ediyor. Gebeliğin 7. haftasında işitme ve denge organlarının belirginliği göze çarpar. Tomurcuk halinde duran kollar ve bacaklar bu ayda daha fazla gelişir, taban ve avuç içleri daha belirgin bir hale gelir. Göz yuvaları ve kulaklar önceki haftaya nazaran daha belli olmuştur. Retina (gözün ağ tabakası) gelişmeye devam eder. Çok ince bir deri fark edilmeye başlanır. Beyin, omurilik ve troid bezleri gelişmeye başlar. Lenfatik sistem (lenf dokusu) oluşmaya başlar. İki kısımlı kalp kan hücreleri ile dolmaya başlayarak kan dolaşımı sağlanır. Bu minicik kalp dakikada 150 defa atabilmektedir. (yetişkin bir insanın iki katı) Kalp atışlarını duymak heyecan vericidir. Akciğer, safra kesesi, mide, bağırsaklar ve pankreasın gelişimi devam eder. Karaciğerdeki kan dolaşımı da artık başlamıştır. Somitler iş başındadır, kas ve kemik dokularında değişiklikler olmaya başlar. Bebeğin boyutu 11-13 mm ye ulaşmıştır ve ağırlığı da yaklaşık olarak 1 gramdır. Gebelikte 7. hafta daha dikkatli bir dönem içine girildiğini gösterir. Bu haftada tansiyon düşmesi gibi farklı semptomlar yaşanabiliyor. Bu yüzden mutlaka gün içinde dinlenilmeli ve yorucu işlerden uzak durulmalıdır. Tansiyonla birlikte kiloda da değişiklikler olmaya başlar. Bazı bayanlar 1 ya da 2 kilo alırken bazıları ise tam tersi kilo verirler. Göğüs uçlarında aşırı bir hassasiyet ve kabarmalar olabilir. Bulantıları azalltmak için sık ve az yemek.Kraker,tuzlu leblebi ve galetalar uygun yiyecekler olabilir.
Hafta Hafta Gebelik 8. Hafta
8. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Gebeliğin 8. haftasında embriyonun burun ucu, göz kapakları ve alt çenesi belirginleşerek ortaya çıkar. Artık nefes borusu da yemek borusundan ayrılır ve akciğerler yerini alır. Kolların uzunluğu artar ve dirsekler oluşmaya başlar. Kolların sinir iletimi gerçekleşir. Dirsekler ve kıvrımlar belirginleşir. Böbrekler gelişir ve kalp kapakçıkları ortaya çıkar. Omurilikte gelişmeye devam eder. Embriyonun ağırlığı 2 gr, boyu da 15 mm olur. Embriyo büyürken dolayısı ile rahim de giderek büyüyor ve genişliyor. Gebe kalınmadan önce yalnızca 50 gr ağırlığı olan rahim, 8. hafta da embriyonun ağırlığı ile birlikte 100 gr olur. Rahmin ağırlığı 40. hafta da yaklaşık bir 1 kg olabilir. Kadın en mucizevi organı olan rahim doğumdan 40 gün sonra tekrar eski haline gelebilir. Bu haftada rahmin etkisi kadınlar tarafından da hissedilebilir. Kasıklarda ve karın bölgesinde bir takım ağrı ya da kramplar olabilir çünkü bu son derece normal bir durumdur. Bununla birlikte gebe kadınların dış görünüşünde de değişiklikler olmaya başlar. Ciltte yağlanma, sivilce ve deride pul şeklinde dökülmeler yaşanabilir. Bu hormonel bir durumdur. Hormonların etkisi günden güne daha fazla etkilemeye başlar. Bazı yiyecekler, sigara gibi maddeler tiksinti verir. Rahatsızlık verici yiyecek ve maddelerden uzak durulmalıdır çünkü, bulantı ve kusma gibi zaten var olan gebelik belirtilerini aşırı derece de hissettirebilir.
Hafta Hafta Gebelik 9. Hafta
9. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Embriyonun yüzü 9. hafta da daha belirgin bir hale gelir. Burun delikleri, göz kapakları, kulak kepçesi, göz retinası, koku sinirleri, meme uçları, el parmakları ve dirsekler anlaşılır bir biçimde ortaya çıkar. Bu hafta da böbrek ve bağırsakları tamamlandığı için bebek ilk idrarını yapmış olacaktır. Bebek artık minik hareketlerle hareket etmeye başlayabilir. Bebek 9. ayda 16-18 mm ve 3 gr ağırlığındadır. Kan dolaşımı artar ve kalp tarafından iki ayrı yöne pompalamaya başlar. Cinsiyet hücreleri oluşup cinsel organlar daha belirginleşecek. Gebelik artık kendini belli etmeye başlar fakat yine de dışarıdan belli olmayabilir. Bu dönemde en sık yaşanan gebelik şikayetleri mide yanması, gaz ve hazımsızlıktır. Bu şikayetleri gidermek için doğal ilaçlar kullanılmalı. Elma ya da soda gibi besinler mide yanmasını teskin edebilir. Kilo artışı ile birlikte günlük alınması gereken kalori miktarı da artış gösterir. Ortalama 300 kalori daha fazla yemek yenmesi gerekiyor. Tabiî ki bu 300 kaloriyi sağlıklı besinlerden alınmalı. Meyve ve sebze tüketimi anne ve bebek için çok önemli bunun yanında kalsiyum içeren gıdalar da mutlaka alınmalı. Gebelikte 9. haftanın anne psikolojisi üzerinde de etkileri vardır. Yerli yersiz ağlama, sebepsiz duygusallık ya da olaylara haddinden fazla tepki vermek gibi davranışlar görülebilir. Böyle durumlarda eşlerin anlayışlı ve sabırlı olması gerekiyor.
10. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Gebeliğin en önemli evresi 10. hafta ile birlikte bitiyor. Artık o bir fetus. Fetusun boyu 3,1-4,2 cm ağırlık ise 5 gr. dır. Çok minik bir insan. Bütün hayati organları eksiksiz olarak oluştu, bundan sonraki haftalar gelişim süreci olacak. Dudaklar dahil tüm yüz hatları belirgin, kalp gelişti ve düzenli olarak kan dolaşımını sağlayabilecek durumda. Sindirim sistemi ve üreme organları artık daha belirgin. Vücut kıvrımları, dirsekler, dizler, ayak parmakları, el parmakları belirgin hatta tırnaklar bile belli olabiliyor. Kaslar güçlenmeye ve hareket kabiliyeti artmaya başlıyor. Her şey gelişirken bebeğin dişleri de gelişir bu yüzden gebe kadınların flor alması doktorlar tarafından önemle tavsiye edilmektedir(halk sağlığı açısından satılan sular ve şebeke sularına flor eklenmektedir). Bu haftada genetik hastalıkların olup olmadığı teşhis edilebilir. Genellikle 10 ya da 11 haftalarda şüphelenildiğinde biopsi yöntemi ile genetik testler yapılabilir(Koryon Villus Örneklemesi CVS)10. hafta da annenin de şikayetlerinde değişiklikler olur. Vücutta ki kan miktarı arttığı için deride koyu renkli damar izleri ortaya çıkabilir. Halk arasında varis olarak nitelendirilen bu durum gebelikten sonra kaybolur. Sadece %20 kadında kalıcı olarak kalır. Varislerin çıkmaması ya da artışını önlemek için çok fazla ayakta kalınmaması öneriliyor. Bulantı ve kusmalar azalmaya fakat kaçınılmaz bir kilo alımı başlar. Ayrıca göğüslerde büyüme gözlenir. Rahat sütyenleri giyme zamanı geldi diyebiliriz. Göğüs estetiği bakımından ne çok sıkı ne de çok bol sütyenleri giymeyi tercih etmeyin.
11. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Gebelik 11. haftadan itibaren oldukça hızlı gelişir. 11. haftada bütün riskler atlatılmış ve bütün organlar gelişimlerini tamamlamış olur. Ultrason görüntülerinden de görüldüğü gibi cinsiyet dışında en küçük detaylar bile belli olmaktadır. Eller, parmaklar ve topuklar ayrılır. Saç ve tırnaklar uzamaya başlar. Karın içinde büyük bir hareketlenme başlamıştır çünkü bebek artık daha fazla beslenmekte ve aynı zamanda da sindirmektedir. Aynı zamanda bebeğin idrar üretimi de artar ve dolayısıyla rahimde ki amnio sıvısı da artar. (50 ml) Bunun anlamı karın büyüyor ve artık gebelik hafifçe belli olmaya başlıyor. Gebeliğin 11. haftasında bebeğin boyu 4-5-6 cm, ağırlığı ise 7 gr olmuştur. Bebeğin besin ihtiyacı arttığı için annenin de beslenmesine biraz daha ağırlık vermesi gerekiyor, tabiî ki kilonuza dikkat ederek ve sağlıklı beslenerek. Kilo artışını mutlaka kontrol edin. Bu haftalarda bulantı ve kusma gibi sorunlar artık çok azalmış olur. Her zaman ki gibi yiyecek ve içeceklere çok dikkat edilmesi gerekiyor. Gebeliğin 11. haftası Down Sendromu testi yapmak için uygundur.(İkili test yada erken Down taraması 11-14 hafta arası yapılabilir). Erken teşhis, bebek ve anne sağlığı açısından hayati önem taşır. Gebelikte gerekli olan tüm testleri zamanında yaptırmaya özen gösterin.
12. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebeğin boyu 6-7 cm ağırlığı ise 9-14 gr ağırlığında olabilir. Nerdeyse her hafta iki kat büyüyen bebek artık daha sevimli görünmeye başlıyor. Damak, diş yerleri ve ses telleri gelişir. Ağzını açabilir, sesler çıkarabilir kimi zamanda amnio sıvısından içebilir. Cildinde kıl kökleri bile oluşmaya başlamıştır. Bağırsaklar artık iyice yerleşmiş ve karaciğer safra salgılamaya başlamıştır. Gebeliği 12. haftasında hem tiroid hem de pankreas gelişimini tamamlar ve pankreas insülin salgılamaya başlar. Sinir sistemi ve kas sistemi sağlamlaşmaya başlamıştır. Cinsel organlar artık iyice belirginleşir hatta bebeğin cinsiyeti 12. hafta da öğrenilebilir. Anneler 12. haftada tartıda 1-2 kilo fazlalık görebilir. Bulantı, kusma ve aşerme gibi şikayetler azaldığı ve bebeğin besin ihtiyacı arttığı için tartıda bir artış gözlenmesi son derece normal. Rahimde büyüyen bebek karın içinde yukarıya doğru uzanacağı için annenin mesanesindeki ağırlık azalmaya başlar ve sık tuvalete gitme ihtiyacı da azalmış olur. Bu hafta da en sık karşılaşılan şikayetler baş ağrısı ve baş dönmesidir. Can sıkıcı bir diğer konu ise hemoroit ve kabızlık. Kan basıncı ve hormonların etkisi ile hemoroit sorunu ortaya çıkabilir fakat gebelik sonrası kaybolur. Gebelikte kabızlık yaşamak son derece strese neden olan bir durum. Kabızlık sorunu zaten basınçlı olan vücudu daha fazla zorlayabiliyor. Bu yüzden gebelikte lifli gıdaları eksik etmemek ve bol sıvı tüketmek çok önemli.(düzenli olarak Dufalak yada Osmolak Adlı şuruplar kullanılabilir)
13. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bir greyfurt büyüklüğüne ulaşan bebek artık tamamen bir insan gibi görünüyor. Tüm organlar gelişmiş ve fonksiyonlarını yerine getiriyor olur. Bundan sonrası sadece büyümek. Bebeğin boyu 7-8 cm, ağırlığı ise 16-20 gr. olmuştur. Ultrason görüntülerinden bakıldığında parmak çocuk gibi görünebilir. Kullanılan cihaza göre cinsiyet belli olacaktır. Cinsiyeti öğrenmek için bebeğin duruş pozisyonunun da uygun olması gerekiyor. El ve parmakları tamamen oluştuğu için hareketlenmeye de başlayacaktır hatta bebek parmağını emebilir. Kasları ve eklemleri güçlendiği için çeşitli hareketlerde yapabilir. Bu hareketlenmeler anne tarafından çok hissedilebilir şekilde değildir, sadece karın alt bölümünün daha şişkin olduğu fark edilebilir. Gebeliğin 13, haftasında geçtiğini düşündüğünüz sıkıntılarla sevinirken başka ağrı ve sızılarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin; gece kusmaları, bulantıyla uyanma, halsizlik hissi gibi şikayetler bu hafta da tamamen kesilir. Bunların yerine kasık ağrısı geçer. Büyüyen rahim çevresindeki zarları da gereceği için bazen anormal gibi düşündüğünüz ağrılar ortaya çıkar ki aslında bu son derece normal ve geçici bir durumdur. Karın belirginleşir ve eski kıyafetleriniz artık olmamaya başlar. Tüm bunların yanında bir de hormonların sebep olduğu cilt sorunları vardır. Ciltte lekelenmeler olur ve bu en çok yüz ya da boyun kısmında görülür. Gebelikte cilt çok hassaslaştığı için koruyucu kremler kullanmak gerekir. Mesela, güneş koruyucu kremler.
14. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bu zamana kadar ki bütün ultrason görüntülerinde bebeğin şekli ve özellikle de kafası hep eğri şekilde duruyordu. Gebeliğin 14. haftasında bebek daha dik durabiliyor ve kafasını kaldırabiliyor. Bebek artık derin nefesler alabiliyor ve yutkunabiliyor. Bu dönem ve sonrası itibari ile artık solunan havanın kalitesine çok dikkat edilmeli. Çünkü bebek plasenta yardımı ile annenin aldığı besinlerle beslenir ve onun soluduğu havayı solur. Sigara içilen ortamlardan uzak durmalı ve havalandırılmış odalarda uyumalıdır. Bebeğin boyu 6-7 cm, ağırlığı ise 13-20 gr. olmuştur. Kasları artık çok kuvvetli. Tüm vücudu renksiz ve ince tüylerle kaplanmıştır. İlk haftalardaki derisin kırmızı görünümü yavaş yavaş kayboluyor. Gebeliğin 14. haftasının anne üzerindeki etkisi değişerek devam ediyor.Mide asidinin yemek borusuna kaçması reflü yanmalarına yol açabilir. Anne, bu hafta bel ve sırt ağrıları ile tanışabilir fakat bu hafta da şiddetli ağrılar gerçekleşmez ama tansiyon sorunu ortaya çıkacaktır. Genelde ara sıra düşen tansiyon problemi için bazen biraz tuzlu yenilmesi gerekebilir. Ciddi tansiyon sorunlarında doktor tarafından önerilen ilaçlar kullanılır. Bu hafta da anne adaylarını rahatsız edebilecek bir diğer sorun ise yine kabızlık. Bu sorun içinde beslenme alışkanlıklarında çok dikkatli olmak gerekiyor. Aşırı kabızlık çeken anneler için bazı bitkiler önerilebilir fakat yine doktorun önerisi dikkate alınmalı ve miktarlara dikkat edilmeli. Gebeliğin 14. haftasında birçok anne cinsel dürtüler yaşayacaktır. Hormonların etkisi ile ortaya çıkan bu durum normaldir ve cinsel hayat sürdürülebilir.
15. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebek artık mimik hareketleri yapmaya başlar. Bu hafta da bebeğin kas ve kemik gelişimi sertleşerek ve güçlenerek devam ediyor. Bazen kol ya da bacaklarını hareket ettirebilir hatta bu hareketler anne tarafından da hissedilmeye başlanır. Son derece hayret ve sevinç veren bu durum annelik içgüdüsünü daha da kuvvetlendiriyor. Kulağın iç bölümündeki kıkırdak kıvamındaki kemikler artık iyice olgunlaşır. Deri hala çok incedir fakat kirpikler ve saç telleri kalınlaşmaya başlar. Amniyotik sıvıyı içmeyi alışkanlık haline getiren bebek, yeni bir deneyim kazandığı için bazen hıçkırabilir. Gebeliğin 15. haftasında bebeğin boyutu 9-10 cm ağırlığı ise 50 gr olmuştur. Ultrason görüntüleri artık daha net ve anlaşılır biçimdedir. Chloasma (gebelik maskesi) denilen cilt değişikliklerinde bu hafta artış görülebilir. Bazı anneler bu konuda yersiz endişelere kapılabilir fakat bu durum geçici olup gebelik sonrasında kaybolur. Bel ve sırt ağrılarında da aynı şekilde bir artış olacaktır. Kendisine sürekli yer açmaya çalışan rahim ve vücudun basınçla birlikte artan ağırlığı doğal olarak bel ve sırt ağrılarına sebep olacaktır. Bu yüzden yatış alışkanlıkları bile değişebilir. Bu dönemde varis ve hemoroit gibi sorunlarda kendisini hatırlatacaktır. Eğer doktorunuz tavsiye ediyorsa varis çorabı kullanabilirsiniz. Ayrıca varis ve hemoroit sorunu olanlar bacakları kalp seviyesine gelecek şekilde yatmalıdır. Tüm bunlarla birlikte diş ve diş eti sorunları çıkabilir. Göğüslerden gelen sıvılarla da karşılaşabilirsiniz.
16. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebek sonunda göz kırpmaya başlamıştır. Bacaklar gövdesine oranla daha uzun ve hareket kabiliyeti daha gelişmiştir. Kulaklarda artık daha belirgin ve biçimli bir hal almıştır. Mekonyum adı verilen fetal dışkı da bağırsaklarda birikmeye başlar. Macun kıvamındaki koyu renkli dışkı dökülen hücre, amniyon sıvısı ve bağırsak salgılarından oluşan bir karışımdır. Plasentanın fetus boyutuna ulaşmasıyla daha fonksiyonel bir dolaşım sistemi gerçekleşir. Myelin (sinir liflerini kaplayan madde) sayesinde sinir iletimi güçlenir. Bebek duyarlılık kazanır hatta ışığa karşı bile tepki verebilir. Gebeliğin 16. haftasında bebeğin boyutu 10-11 cm, ağırlığı ise 80-100 gr olmuştur. Rahim yaklaşık olarak 250 gr ağırlığa ulaşmıştır bu yüzden karnın alt kısmı artık iyice belli olmaya başlar. Bu dönemde bir annenin hissedebileceği en güzel etki bebeğinin hareketleri olacaktır. Bu durum her anne için geçerli olmayabilir. Bazı bebekler fazla hareketli olmadığı için bu dönemde anne adaylarının üzülmemesi gerekiyor. özellikle daha önce gebelik geçirmemiş bayanlar bu hareketleri hemen fark edemez. 16. haftanın en şikayet edilen rahatsızlığı mide yanması olacaktır. Yemek borusuna kaçan mide asitleri bazı gebeliklerde çok şiddetli olur. Böyle durumlarda yatış pozisyonundaki yenilikler faydalı olacaktır. Yastığı biraz yüksek tutmak ağza su dolmasını engelleyebilir. Gebeliğin bu döneminde eğer hala Down Sendromunu tespit etmek için test yaptırmadıysanız fazla geç kalmadan mutlaka yaptırmanız öneriliyor(üçlü yada dörtlü tarama testi bu haftada yapılacak). Amniyosentez yaptıracaksanız en uygun hafta bu haftadır.
Hafta Hafta Gebelik 17. Hafta
17. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Gebeliğin 17. haftasında bebeğin fark edilir biçimde yağlandığı görülür. Cilt altındaki yağ tabakası gittikçe kalınlaşır. Bu durum aynı şekilde annenin cildinde de ortaya çıkar. Sivilce ve akne olarak görülen bu durum kilo artışını da beraberinde getirir. Hem anne hem de bebek kilo almaya başlarlar. Plasenta ve bebeğin boyutu neredeyse aynı büyüklüktedir. Bebeğin boyutu 11-12 cm ağırlığı 100-110 gr olabilir. 17. haftanın değişimleriyle birlikte bebeğin refleksleri de artar. Yutma, emme, göz kırpma ve nefes alma gibi işlemleri rahatlıkla yapabiliyordur. Üriner, solunum ve sindirim sistemi hızlı çalışmaya başlar. Minicik kalbi günde 25-30 litre kan pompalayabilir ve kalbi dakika da 120-180 defa atar. Bu hafta 2-4 kilo almış olduğunuzu görebilirsiniz. Vücut artık doğal olarak genişleme başlar ve en çok kalça ve bacaklarda fark edilir. Aynı şekilde göğüslerin irileştiği de fark edilir. Kan dolaşımı ve basıncı giderek arttığı için burun tıkanıklığı ya da kanama olabilir. Bu durumda endişe etmekten kaçının. Tansiyon ve terleme gibi etkiler de ortaya çıkacaktır çünkü metabolizmanın hızı normalde iki kat daha fazladır. 17. haftanın bel ve sırt ağrıları biraz daha fazla olabilir. Büyüyen karın kasık ağrılarını da zorlayacaktır. Gece uyumak zorlaşabilir. Vücudunuz yatış pozisyonlarını da beğenmeyebilir. Bu şikayetler zaman zaman azalır ya da artar. Gebelikte en iyi yatış pozisyonunun yan yatış olduğunu unutmayın.
18. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bu hafta yeterli miktarda kalsiyum alınmasına dikkat edilmelidir çünkü, bebeğin kemikleri sertleşmiş olmalı. Bebek kemikleri için gerekli olan tüm desteği annenin kalsiyum deposundan alır. Özellikle bu dönem de kalsiyum yetersizliği yaşamak hem bebeğin hem de annenin zararına olacaktır(En doğal Kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünleridir). Gebeliğin 18. haftasında anne karnındaki bebek düzenli olarak uyku ve uyanık olma gibi bir hayat yaşamaya başlar. Kaşlar artık belirgindir ve kirpikleri uzar. Diğer haftalara oranla bebek daha hareketlidir. Kollarını ve ayaklarını hareket ettirip kendisine bir yatış pozisyonu ayarlayabilir. Hem dış hem de iç olmak üzere cinsel organlar gelişir. Plasenta da gelişimini tamamlamıştır ve bu haftadan sonra şekli değişmeyecektir. Bebeğin boyutu 13-14 cm, ağırlığı ise 130-140 gr olmuştur. Bu hafta da artık gebe olduğunuzu saklayamazsınız. Hem karın büyüklüğü hem de 4 kiloya varan kilo artışı çok rahat belli olacaktır. Bu dönemde bol ve rahat giysiler giymeye özen gösterin. Özellikle sıkı korselerden sakının. Gebelikte sadece doktor tarafından önerilen özel hamilelik korseleri kullanılabilir. Bu korselerin özelliği belin ağırlığı kaldırmasına yardım etmesi. 18. hafta da uykusuzluk ve vajinal akıntılarda artış görülebilir. Düşük tansiyon sorunu da bu hafta devam eden şikayetler arasında olacaktır. Rahatsız yatış pozisyonlarınız için bol miktarda yastık kullanabilirsiniz. Yatmadan önce sakinleştiren bitki çayları da uyumanıza faydalı olacaktır. Gaz şikayetleri içinde yine bitki çaylarından faydalanılabilinir. Daha önce doğum yapmış anneler bu haftada çocuk hareketlerini bariz olarak hissederler.İlk defa gebe olan anneler çocuk hareketlerini hissetmek için 22 haftaya kadar beklemek zorundalar.
19.Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebeğin gelişen kas ve sinir sistemi artık uyarılara yanıt vermeye başlayacaktır. El, kol ve ayaklarını hareket ettirir, parmağını emebilir. Myelin tabakası ile birlikte sinir sistemi daha da gelişmiştir. Süt dişlerinin yerleri belli olur. Saçları uzar. Bebeğin üriner sistemi artık çok iyi geliştiği için düzenli olarak idrarını yapar. Amniyon sıvısından içen bebek aslında kendi idrarını da içmiş olur. Amniyon sıvısı iki saatte bir kendisini temizler, yenilenir ve mikropsuzdur. Boyu 13-15 cm, ağırlığı ise 180-200 gr olmuştur. Bebeğin dış yüzeyi vernix caseosa denilen kremsi bir madde ile kaplıdır. Beyaz renkteki bu madde sürekli su içinde olan bebeği korur. Gebeliğin 19. haftasında kadın vücudu hızla değişmeye başlar. Göğüs uçlarındaki areola adı verilen kahverengi bölgeler büyür hatta göğüsün yarısını bile kaplayabilir. Annelerin endişeye kapıldığı bu durum geçicidir. Genelde doğumdan sonra bir sene içinde kaybolur. Bununla birlikte annenin vücudunda cilt lekeleri de artacaktır. Göbek çukuru düzleşmeye ve karın büyümeye başlar. Bu dönemde karın, kalça ve bacak bölgelerinde çatlaklar başlayabilir. Bu yüzden uygun kremler ya da yağlar kullanılmalıdır(bunların sadece sizi rahatlattığını genelde faydası olmadığını bu durumun genetik olduğunu bilin). Her kadında olmasa da gebelik çatlaklarının kalıcı olma ihtimali yüksek. Bu hafta 5-6 kilo almış olabilirsiniz. Artık kalp daha hızlı çalışmaya başladı. Kan pompalamak için normalinden 2 kat daha fazla çalışan kalp, nefes alma zorlukları yaşatabilir. Nefes alma egzersizlerini öğrenip düzenli şekilde uygulamak anneyi rahatlacaktır.
20. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Gebeliğin Tam Ortasına geldiniz.Bebeğin beyni ve duyu organları gelişmeye başlar. İşitme, tatma, koklama, görme ve dokunma duyuları harekete geçmiştir. Işık yandığında ya da direk güneş ışınları alındığında kaşlarını oynatarak ya da gözlerini kırparak ışığa karşı tepkili olduğunu gösterir. Dışarıdan gelen yüksek seslerde de korkarak tepki verir. Bebeğin vücudunu lanugo adı verilen ince tüyler kaplamıştır. Bu tüyler en çok yüz ve boyun bölgesinde bulunur. Bu hafta da cinsel organlar artık iyice görülebilir çünkü önemli oranda gelişme göstermiş olur. Kalp atışları hızlıdır ve bazen anne tarafından da hissedilebilir. Gebeliğin yarısı olan 20. hafta da bebek çok hareketlenmiş olur. Saatte en az 5 kez hareket eder. İlk hamileliğini yaşayan bayanlar en geç 22 ya da 23. haftalarda mutlaka bebeğin hareketlerini hissedecektir. Gebeliğin 20. haftasında ve sonrasında çıkabilecek her hangi bir sorun düşük olarak değil erken doğum olarak nitelendirilebilir. Bebeğin tüm organlarının değerlendirildiği detaylı bir ultrason zamanıdır şimdi. Bebeğin sağlığı ile ilgilenirken anne de sağlığını takip etmeli ve doktoru ile paylaşmalıdır. Bu dönemde gebe kadınlar terleme, bel ve sırt ağrısı gibi sorunları çok yaşayabilir. Tiroit bezlerinin çok çalışması annenin bazen aşırı derecede terlemesine neden olacaktır. Yukarıya doğru çıkan uterus artık bele daha çok baskı uygulayacaktır. Bu yüzden topuklu ayakkabılardan uzak ve rahat ayakkabılar giyilmesi gerekir.
21. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebekle konuşabilir ve onunla birlikte müzik dinleyebilirsiniz. Uzmanlara göre annenin karnındaki bebekle konuşması bebeğin zeka ve duyularını geliştirmekte çok faydalı. Aynı zamanda da anne ve bebek iletişimi içinde önemli. Bu hafta da sonra alınan besinlere ve seslere tepkisiz kalamaz fakat geçici bir dinlenme süreci içine girecektir. Gebeliğin 21. haftasında bebeğin gelişimi hızlı değildir. Düzenli olarak uyur ve uyanır. Dili ve cinsel organları tamamen oluşmuştur. Kalp kası bu hafta oldukça güçlenir ve hızlı bir şekilde kan pompalamaya başlar. Kalp atışı 120-160 arasındadır. Bebeğin boyutu 18 cm, ağırlı ise 300-320 gr olmuştur. Bu dönemde alyuvarların sayısı artar. Annenin karını kaşınarak kimi zamanda çatlayarak büyümeye devam eder. Bu konuda rahatlamanın en iyi yolu düzenli olarak krem kullanmaktır. Kremler, cildin yumuşamasını ve esnemesini sağlayarak karın büyümesini kolaylaştıracaktır. 21. hafta da 6 kilo almış olabilirsiniz. El ve ayak bileklerinde oluşabilecek şişliklere karşın da bol su içmek ve ayakta uzun süre kalmamak gerekiyor. Bel ve sırt ağrıları için masaj ve sıcak kompleks teknikleri kullanılabilir. Bu hafta tansiyon sorunu biraz sakinleşecektir fakat tansiyonunuzu düzenli olarak ölçmeye dikkat edin. Tansiyonunuz büyük 140 küçük 100 geçerse mutlaka doktorunuzu arayın. Yürüyüş yapmayı, nefes egzersizlerini ve demir takviyesi almayı unutmayın.
22. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Kırmızı kan hücreleri (eritrosit) üretimi başlamıştır. Bu zamana kadar kafa vücuttan daha büyük olur fakat 22. haftadan itibaren vücutta gelişerek kafa büyüklüğü ile orantısını sağlar. Bebek doğum şeklini almaya başlamıştır. Göz kapakları oluşur ve hafifçe kırpmaya başlar. Bebek yine hareketlidir, kol ve bacaklarını oynatır, elini ağzına götürebilir hatta bacaklarını bile tutabilir. Kız bebeklerde yumurtalık oluşmuştur ve 6000 hücre içeriyordur. Bu dönemin en ilginç olayı ise erkekler bebeklerde görülür. Cinsel organları iyice geliştiği için ilk testesteron salgısını ile sperm üretimi başlar. Bebeğin boyu 19 cm, ağırlığı ise 350 gr olmuştur. Gebeliğin 22. haftasında bebeğin algılaması ve işitmesi kuvvetlenmiştir. Annesinin onunla konuşmasını anlar ve dış dünyadan gelen ses ya da ışığa tepki verebilir. Bu hafta da annenin vücudunda fazla miktarda kan ihtiyacı hissedilir. Dışarıdan demir almak zorundadır aksi takdirde kansızlıkla karşılaşabilir. Hormonların etkisi ince ciltte ince damar görünümleri ortaya çıkar hatta yüzde bile varise benzer şekiller olabilir. Diş etleri hassaslaşır ve şişer. Mide yanması çok olur. Bel ve sırt ağrılarında artış söz konusudur. Her gün gittikçe kendisini hissettiren bel ve sırt ağrısı, ağırlık merkezinin değişmesiyle alakalıdır. Bel kıvrımı biraz daha içe doğru dönebilir. Bu dönemde yapılacak en iyi şey ortopedik tabanlı ayakkabılar giymek ve ağır işlerden kaçınmaktır. Kesinlikle topuklu ayakkabı giyemez ve ağırlık kaldıramazsınız. Tüm bu önlemlerin yanında kalsiyum deposu olan yiyeceklerle beslenmeye özen gösterin.
23. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bu haftanın ultrason görüntülerinde bebeğin gülümsediği görülebilir çünkü dudakları oluşmaya başlamıştır. Göz rengi henüz belli olmasa da gözleri gelişmiştir. Bebek kilo almaya başlar ve vücudundaki kıllarda koyulaşma görülür. Hareketlidir ve her hareketi anne tarafından hissedilmeye başlanır. Tekmeler atabilir hatta bazen annesinin canını bile yakabilir. Bu dönemde bebeğin annesinin cildi üzerinde ayak izini bile görebilirsiniz. Pankreası da önemli oranda geliştiği için insülin hormonunu üretmeye ve şekeri karaciğerde depolamaya başlar. Orta kulaktaki kemikler geliştiği için anne ve babasının sesini duyabilir. Artık boyu 20 cm, ağırlığı ise 455 gr olmuştur. Bebeğin doğum şekline gerçekten de çok yakın olduğunu görebilirsiniz. Gebeliğin 23. haftasında iştah açılır hatta bazı yiyeceklere karşı aşerme denilen istek duyulabilir. Alınan besinler abartılmadığı sürece sorun yok bu hafta hamileliğin başından beri 6 kilo almış olmanız gerekiyor. Yağlı yemeklerden özellikle uzak durmanız gerekiyor. Bel ve sırta binen yük fazlalaştığı için bir de bunların üzerine fazla kiloları eklemeniz gerekiyor. Bu hafta da gereğinden fazla kilo almış iseniz muhtemelen nefes almakta ve yürümekte zorluk çekeceksiniz. Bacaklara kramplar girmesi ve idrar kaçırmak, bu dönemde görülebilecek diğer şikayetler. Bunun nedeni büyüyen rahmin idrar torbası üzerine baskı yapması. Kalsiyum ve magnezyum desteklerini ihmal etmeyin, kramplar üzerinde faydalı olacaktır. Her ihtimale karşı temkinli olmakta fayda var.
24. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebek bu haftada bilincini kazanmaya başlar. Hafızası bilgileri depolayamaya başlar. Dışarıdan gelen seslere tepki verir hatta beğenmediği besinlerde bile tepki verebilir. Kendisi ile konuşulduğunda ya da çeşitli sesleri algılayabilir. Zihinsel fonksiyonları bu hafta daha fazla ve hızlı gelişecek aynı zamanda da akciğerin içinde bulunan damarlar oluşacaktır. Gelecek haftalarda akciğer daha fazla gelişip görevlerini tam olarak yerine getirecek. Bu dönemde her hangi bir sorun ile karşılaşılırsa erken doğum gerçekleşebilir. 24 haftalık doğan bebekler küvez içinde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalır. Bebeğin boyutu 21 cm, ağırlığı ise 540 gr. olmuştur. Onlar için uygun bir ortam sağlandığında bebek dışarıda da yaşayabilir fakat onlar için en iyisi elbette ki annelerinin karnı. Diş eti çekilmeleri ve diş eti kanamaları yaşayabilirsiniz. Bu hormonel bir durum olsa da vakit geçirmeden doktorunuza başvurun çünkü kanama ya da çekilmeler diş kayıplarına dönüşebilir. Bu hafta yarım kilo daha almış olabilirsiniz. Normal olan her hafta 350-500 gr almak. Annenin vücudunda kilonun yanı sıra şişliklerde fark edilebilir. Halk arasında ödem olarak ta bilinen bu şişliklerin oluşması abartılı olmadığı sürece sorun teşkil etmez. Kesinlikle susuz kalınmaması gerekiyor. Bebek ve sizin sağlığınız için suyun ne kadar önemli olduğunu hatırlayın. Gebelikte susuz kalmak erken doğuma bile neden olabilir. Şeker tarama tespiti bu haftadan itibaren yapılmaktadır.
25. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Dopler ultrasonla bebeğin kalp atışlarını dinlemek heyecan verici. Gebeliğin 25. haftasında bebeğin hızlı kalp atışlarını duyabilirsiniz. Dişler ve damaklar tam anlamı ile gelişti denebilir. Dikkatli bakıldığında süt dişlerini görebilirsiniz. Cinsel organlar oluşmuştur. İskelet sistemi, eklemler ve kemikler artık şeklini almıştır. Akciğer ve damarlar oluşumuna devam eder. Bu hafta bebeğin vücut için çok önemli olan ter bezleri gelişecektir. Deri altındaki yağ dokuları olgunlaşmaya başlamıştır. Vücut orantılıdır ve gittikçe büyür. Zamanla bulunduğu alan dar gelecektir. Bu yüzden bu haftalarda bebek hareketleri dışarıdan da rahatlıkla gözlenebilir. Bebek artık 22 cm olmuştur ve 700 gr ağırlığa ulaşmıştır. Gebeliğin 25. haftasında anneler kendilerini çok yorgun hissedebilirler. Tıpkı bebekler gibi sizinde gözleriniz ışığa karşı duyarlı olmaya başlar. Bacaklarda belirgin varisler, kaçılmaz bel ve sırt ağrıları hissedilebilir. Genişleyen rahim artık daha fazla baskı yapıyordur ve bu yüzden rahat edebilecek bir pozisyon bulmak zorlaşır. Ağrı ya da sancılar sadece bel ya da sırt bölgesinde olmaz. Neredeyse vücudun parmaklara kadar her yeri ağrıyabilir. Aşırı ağrılarda mutlaka doktorun tavsiye ettiği bir ağrı kesici kullanın. Bu ağrıları azaltmak için ılık duş alabilir ve bol yastık kullanarak rahat edeceğiniz bir yatış pozisyonu bulabilirsiniz. Bu hafta çeşitli vajinal akıntılarda olabilir. Renksiz, kokusuz hafif sarı renkli olan bu akıntılar normal olup hormonel sebeplidir.
26. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Gözün tüm tabakaları özellikle de retina gelişti. Bebeğin göz rengi de oluşmaya başlar fakat gerçek göz rengi doğumdan 2 ya da 3 ay sonra gerçek göz rengine kavuşur. Bu haftada bebek göz kapaklarını oynatabiliyordur. Gebeliğin 26. haftasında akciğerlerin gelişimi devam ediyordur. Akciğerler bir yandan gelişimini tamamlamaya çalışırken bir yandan da sülfaktan denilen bir madde üretmeye başlar. Bu madde doğumda bebeğin hava solumayı sağlayacaktır. Sülfaktan maddesi küçük hava keseciklerinin birbirine yapışmasına engel olacaktır. Bebeğin bilinci artık daha gelişmiş durumdadır. Dokunduğunuz da ya da konuştuğunuzda anlayabilir hatta cevap verebilir. Bebeğin duyarlılığı ile birlikte hareket kabiliyeti de gelişmiştir. İstediği zaman yönünü değiştirecektir. Bebek artık 23 cm boyutunda ve 910 gr ağırlığındadır. Bu haftadan sonra rahim, her hafta bir cm büyüyecektir. Sağlıklı bir beslenme uyguladıysanız 7-10 kilo almış olmalısınız. Kilo ile birlikte vücut su tutmaya da başlayabilir. Özellikle yüz bölgesinde belirli bir şişlik göze çarpar. Hormonel bir durumdur ve bu yüzden sakın su içmekten vazgeçmeyin. Aşırı bir şişlik görünüyorsa doktorunuza başvurun. Aslında bu dönemde en büyük şikayet ani kasılmalar ve ağrılardır. Adet sancısına benzer birçok ağrı hissedilebilir. Bunun nedeni kadın vücudu doğum provası yapıyor olmasıdır ancak ağrı ve kasılmaların şiddeti artarsa erken doğum riskine karşın hemen bir doktora başvurmanız gerekir. Gelen kasılma sayısı günde 4 defayı aşmamalıdır. Aksi takdirde erken doğum başlayabilir.
27. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bu haftadan sonra erken doğum riski düşüktür. Bebeğin hiçbir engel çıkmadan %85 yaşama şansı vardır. Bebek bu hafta neredeyse bir kilo olmuştur. Boyu 24 cm dir. Beyin gelişimine devam eder ve bilinç sürekli güçleniyordur. Aynı şekilde kasları da güçlenen bebek bazen hareket etmekten, uyumaktan ya da uyanmaktan o kadar sıkılır ki parmak emmek gibi kendi kendine sakinleşme yöntemleri geliştirir. Akciğerler gelişimine devam eder hatta bebek nefes alıp verme egzersizleri yapıyordur. Göz kapakları açılan bebek artık gece ile gündüzü bile ayırt etmeye başlar. İşitme duyuları da gelişmiştir ve dış dünyanın seslerini algılayabilir. Bu hafta nefes almakta ve uyumakta zorlanabilirsiniz. Rahim göğüs kafesine yaklaştıkça diyaframı sıkıştıracaktır ve bu durum akciğerlerin yeteri kadar hava ile dolmasına engel olacaktır. Bu durum bebeğe zarar vermez, sadece anneyi yorar. Dinlenmek için uzandığında bile yorgun kalkabilir çünkü dinlenemez. Bazen dinlenmek bir kabusa dönüşebilir hatta uyuduğunda harekete geçen bilinçaltı yüzünden gerçekten kabus bile görebilir. Bu dönemde ortaya çıkan bir diğer sorun ise yükselen kolesterol. Bunda endişe edecek bir şey yoktur çünkü kolesterol ilk defa bir işe yarar. Plasentanın ürettiği gebelik hormonlarına karşı kolesterol koruyucu bir kalkan oluşturur. Sadece fazla kilo almamak gerekir. Bu dönemde beslenmeye dikkat edilmelidir çünkü vücut kilo alma konusunda bu dönem çok istekli olabilir.
28. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Gebeliğin 28. haftasında yağ depolamaya başlayan vücut belirgin bir şekilde kilo almıştır. Yağlar bebeğin doğum sonrası hayatı için önemlidir. Vücut ısısını dengelemesine yardımcı olacaktır. Boyu 35, baş ve popo uzunluğu 25 cm ağırlığı ise 1100 gr. olmuştur. Bebek bu dönemde kalsiyum ihtiyacı hisseder. Bu ihtiyacı mutlaka karşılamalıdır. Anne bu dönemde kalsiyum yönünden eksik beslenirse bebek annenin kemiklerinde bulunan kalsiyum depolarını kullanacaktır. Eğer herhangi bir erken doğum nedeni ile karşılaşılırsa bebeğin yaşam şansı %90 ?dır. Yaşam destek ünitesine bağlanarak hayatına devam eder ve gelişimini tamamlar. Doğum giderek yaklaşıyor ve 28. hafta anne ve bebek için gerçekten önemli bir dönem. Mevsimsel hastalıklardan mutlaka korunmalı ve sağlıklı beslenme planınıza devam etmelisiniz. Bu haftada gebeliğin başından bu yana 7-10 kilo almanız normal. Eğer daha fazla kilo almış iseniz her gün düzenli olarak yürüyüş yapmanız gerekiyor demektir. Doğumun zorlu geçmemesi için fazla kilolardan sakınmanız gerekiyor. Rahim büyüyerek artık kaburgalara dayanmış olabilir. bu yüzden bel ve sırt ağrılarında artış olacaktır. Aynı zamanda da bacaklarda varis ve şişliklerde görülebilir. Göğüslerden kolostrum adı verilen ilk süt salgısı gelebilir. Bu sütün kesinlikle sağılmaması gerektiğini unutmayın. 28. haftada glukoz testi yaptırmalısınız. Test sırasında kan uyuşmazlığınız varsa bunu mutlaka doktorunuza hatırlatın. Tüm bunlarla birlikte tansiyonunuzu mutlaka takip edin çükü bu hafta tansiyonun tükselmesi gibi yan etkiler ortaya çıkacaktır.
29. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebek dış dünyaya hazırlanmaya başladı. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye başlayan bebek doğum sonrasında anne sütündeki antikorlarla daha da güçlü bir hale gelecektir. Yağ depoları hızla artar ve kilo alır. Vücut ısısını dengeleyebiliyordur. Büyüklüğü 37 cm, ağırlığı ise 1250 gr olmuştur. Kafa ve vücut büyüklüğü giderek orantılanıyor. Kemikleri ve kasları artık çok güçlü. Kemik ilikleri alyuvar (kırmızı kan hücreleri) üretmeye başlamıştır. Bu dönemde erkek bebekler androjen hormonu, kız bebekler ise prolaktin hormonu üretmeye başlar. Tüm duyu organları çok gelişmiştir hatta ışığa karşı büyük bir ilgi duyar. Seslere alışmıştır, onunla konuşabilir hatta ona şarkılar söyleyebilirsiniz. Bu dönemde 8-11 kilo alınması son derece normal. Bebek büyüdükçe annenin vücudunda ki basınçta giderek artıyor. Kaçınılmaz sırt ve bel ağrıları artık anneyi uyutmayabilir. Günlük hayatta yapılan birçok işi artık kolaylıkla yapamıyor olabilirsiniz. Sizi yoran her işten özellikle de ağırlıklardan mutlaka kaçının ve dinlenmeye özen gösterin. Sık idrara çıkma isteği ile de karşılaşabilirsiniz. Yeteri kadar su içmeyi ihmal etmeyin. El, ayak ve bileklerde şişlik, tansiyon düşmesi, halsizlik gibi şikayetler bu hafta artacaktır. Kasıklarda ve bacaklarda kramplar ve ağrılar hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda hafif masajlar ve ılık duşlar iyi gelebilir. Eğer bu ağrılar fazlalaşırsa sorunun kaynağı vücudunuzun kalsiyum eksikliği olabilir. Bu yüzden kalsiyum ve magnezyum takviyesi alınmalıdır. Doktorunuzda bu bilgileri edinmelisiniz.
30. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebeğin görüntüsü artık doğum sonrası görüntüsüne çok yakın. Cildindeki lanugo adı verilen ince tüyler kaybolmaya başladı bile. Saç, kaş, kirpik, el ve ayaklarında bulunan tırnaklar uzar. Gözler artık iyice oluşmuştur hatta anne karnında ilk gözyaşını bile dökebilir. Yüz mimiklerini artık iyice oynatabiliyor hatta bazen hıçkırabiliyor. Bebeğin boyu 38 cm, ağırlı ise 1360 gr olmuştur. Erkek bebeklerin testisleri torbaya inmek üzeredir. Bebek bu dönemde oldukça hareketlidir. 12 saat içerisinde 10 kez hareket etmesi uzmanlar tarafından olumlu karşılanır. Bu durum her kadında aynı olmayabilir fakat bebeğinizin çok az hareket ettiğini düşünüyorsanız bunu doktorunuzla paylaşmanız gerekir. Kemik iliği alyuvar üretimine devam ediyordur. Bu hafta ile birlikte gebeliğin önemli bir kısmını yani 4/3?ünü geri de bıraktınız. Gebeliğin 30. haftası tartıda şaşırtıcı rakamları görebileceğiniz bir hafta olabilir. Ortalama 11-16 arası kilo almış olabilirsiniz. Bebeğin ağırlığın üzerine bir de plasenta, amniyortik sıvı ve rahim ağırlığı da eklenmiştir. Artık gebelik zorlaşmaya ve şikayetler de artmaya başlar. Omuriliğe dayanan rahim bel ve sırt ağrılarına neden olurken karının alt bölümü de iyice ağırlaşmış olur anneyi zorlar. Kasıklarda ve bacaklardaki kasılmalar kuvvetlidir. Geceleri uyuyamama sorunlar ortaya çıkarken anne dinlenemediğinin farkına varır. Bacakları kalp seviyesine getirerek yatmak bu durumda yapılacak en iyi pozisyondur. Kalbe kan taşıyan toplardamarlar karnın sağ tarafında olduğu için sol tarafınız üzerine yan yatmanız gerekir. Mide yanmaları başlar. Neredeyse her besinin ona dokunduğunu hisseder.
Hafta Hafta Gebelik – 31. ve 42. Haftalar
Hafta Hafta Gebelik 31. Hafta
31. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebek bu hafta ortalama 40 cm uzunluğa ve 1600 gr ağırlığa kavuştu. Bu haftadan sonra bebek eskisi kadar hareketli olmayabilir çünkü hareket alanı gittikçe daralıyordur. Amniyon sıvısı hala çoktur bu yüzden bebeğin en minik hareketleri bile annesini rahatsız eder. Bebek çok hareketli olduğu zamanlarda mutlaka oturun ve dinlenin. Kemikler gelişen ve hızla güçlenen bebek gebeliğin 31. haftasında en çok kalsiyuma ihtiyaç duyar. Kemikleri için çok gereklidir. Annenin kalsiyum yönünden zengin gıdalarla beslenmesi ve dışarıdan da kalsiyum desteği alması gerekiyor. Bilinci gayet yerinde olan bebek gözlerini sıklıkla açar ve kapar. Bütün ışık oyunlarına tepki verir ve ışıktan hoşlanır. Anne karnının karanlık ortamında bile dış dünyada ki en ufak ışıkların bile farkına varabilir. Bu hafta 10-12 kilo almış olmalısınız. Artan kilo ile birlikte kaçınılmaz gebelik şikayetleri de artacaktır. Rahim ve bebeğin büyüklüğü ile solunum, sindirim ve dolaşım sistemi zorlanmaya başlar. Bazen nefes almak için ağzınızı açık tutmanız gerekiyordur. Göğüs sıkışmaları ve nefes daralmaları yaşamanız normal olacaktır. Kendini doğuma hazırlayan rahmin kasılmaları doğum sancısı ya da adet sancısına benzer ağrılara neden olabilir. eğer bu sancılar şiddetli ise ve sıklıkla tekrarlanıyorsa bu bir erken doğum belirtisi olabilir, mutlaka doktorunuza başvurun. Annenin vücudu bu hafta da hormon salgılamaya devam edecek hatta arttıracaktır çünkü, bu hormonlar doğum sırasındaki ıkınma ve kasılmalara destek verecek.
Hafta Hafta Gebelik 32. Hafta
32. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebek kırmızı teninden kurtularak pembe renge geçiş yapacaktır. Bunun sebebi bebeğin cildi altında kalınlaşan yağ dokusu. Boyu 42 cm, ağırlığı ise 1800 gr olmuştur. Bebek anne karnına sığabilmek için bacaklarını büker. Boynu öne doğru bükülmüştür ve ayakları çapraz bir biçimde durur. Parmakları açık durur çünkü henüz parmak kasları çok gelişmemiştir. Tırnakları parmak uçlarına kadar büyümüş olur. Bu hafta bebek gelişim yönünden biraz dinlenmeye çekilebilir. Annenin her zaman olduğu gibi bu dönemde de sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi gerekiyor. Vitamin ve mineraller anne ve bebek sağlığı açısından çok önemli. Hafif ama besin değeri yüksek gıdalarla beslenmeniz önerilir. Ağır besinler zaten solunum güçlüğü çeken anne için zorlayıcı olacaktır. Sürekli doktor kontrolünde olmanız gereken süreç başladı. Mutlaka 2 hafta da bir doktor kontrolüne gidin ve bunu doğuma kadar devam ettirin. Bu hafta tartıda 9-12 arası rakamlar gördüyseniz sağlıklı bir gidişat ve normal bir kilo alımı içerindesiniz demektir. Kabızlık artabilir bu yüzden lifli gıdalarla beslenmeye devam. Vücudun değişik yerlerinde şişliklerde olabilir, su içmeyi itham etmemelisiniz. Gebeliğin 32. haftası bebeğin doğum şeklini almaya başladığı zamandır. Doğum sırasındaki olması gereken duruşuna yaklaşıyordur. Başı aşağıya doğru döner ve ayarları yanda ya da yukarıda olabilir. bu sebeple annenin kaburgaları ve beli daha çok zorlanacaktır. En iyisi dik oturmak. Uzanırken de bacaklarınızı yukarı da tutmaya çalışın.
Hafta Hafta Gebelik 33. Hafta
33. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebek artık 2 kg, boyu ise 43 cm. bebeklerin bu hafta en çok yaptığı şey, uyumak, uyumak ve uyumaktır. Çok derin uykulara dalabilir, hatta bütün duyu organları ile birlikte rüya görme yeteneği bile gelişmiştir. Gözlerini hislerine göre kısar ya da açar. Sesler, duyar cevap verir ve biraz bulanıkta olsa görmeye başlar. Akciğerlerin gelişimi önemli oranda tamamlanmıştır. Vücudu doğuma hazırlanıyor. Cildinin altında kalınlaşan yağ tabakası doğumda ve doğum sonrasında onun sıcaklığını koruyacaktır. Bundan sonra hızla kilo aldığı bir dönemde başlamış olur. Amniyon sıvısı azalmayıp ve artmayıp doğuma kadar aynı seviye de kalacaktır. Bu sıvı onlar için çok değerli. Aminiyon sıvısı sadece bebeği korumakla kalmaz ona ait hücreleri de taşır. Bebek bu sıvıyı bazen yutar bazen de cilt yoluyla kanına karışır. Amniyon sıvısının azalması gerçekten çok tehlikeli bir durumdur. Bu hafta da her gün düzenli olarak yaptığınız yürüyüşler her gün biraz daha zorlayıcı olabilir. bunun nedeni ise, relaxin hormonunun eklemleri doğuma hazırlama amacı ile gevşetmesi. 33. hafta bebeğin hızla kilo almaya başladığı bir dönemdir, aynı şekilde annede de hızlı kilo artışı görülecek. Dolayısı ile bel ve sırt ağrıları artacaktır. Aslında bu çok normal çünkü rahim gebelik öncesindeki halinden tam 500 kat daha büyüktür. Şişlikler ve uykusuzluk devam edecek. Bu hafta yeni eklenen şikayetler baş ağrıları olabilir. baş ağrısına tansiyonunda eşlik ettiği durumlarda anne, uçuşan nesneler ya da ışıklar gördüğünü sanabilir. Doktorunuza başvurup tansiyonu dengelemek ve baş ağrısını gidermek için danışmanı gerekiyor.
Hafta Hafta Gebelik 34. Hafta
34. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bu hafta da bebeğin koyu ve belirgin şekilde saçları çıkacaktır. Doğumdan bir süre sonra saç rengi göz rengi gibi değişebilir. Görme duyuları artık gelişmiş ve göz kapakları çoktan oluştuğu için göz kapaklarını ne zaman açıp ne zaman kapayacağını bilir. Örneğin; göz kapakları uyurken kapalı, uyanıkken de açıktır. Bebek doğumdan sonraki hayatı için nefes alıp verme egzersizleri yapar. Kafa kemikleri tamamen oluşmuştur ancak hala yumuşaktır. Doğumda bebeğin kolayca rahimden çıkabilmesi için kafa kemikleri sonradan sertleşir. Bağışıklık sistemi ise hala gelişim süreci içindedir. Bebek artık iyice büyümüştür. Boyu 44 cm, kilosu ise 2275 gr olmuştur. Bebek zaman içerisinde doğum şeklini aldığı için kasıklardaki baskı artar. Anne bebeğin kafatasının aşağıda olduğunu ve kaçınılmaz baskısını hissedebilir. Bu baskı mesaneyi de etkileyeceği için sık idrara çıkma hissi ortaya çıkacak. Bununla birlikte vücutta ki şişlikler devam eder. Özellikle yüz bölgesinde, boyunda ve ellerde şişlikler görülebilir. Su içmeye devam etmeniz gerekiyor, yeteri kadar su içmeye özen gösterin. Hormonların etkisi ile göğüslerde süt üretimi başlar. Kasılmalar ve ağrılar devam eder. Vücut doğuma hazırlandığı için sürekli egzersizlerle yoklayıcı sancılar verecektir. Uyumak gerçekten büyük bir sorun olur. Bu sorunu çözmek için ancak doğal yollar deneyebilirsiniz. Ilık duş, yatmadan önce süt ya da rahatlatıcı bikri çayları içmek ve hafif masajlar yaptırmak faydalı olabilir.
Hafta Hafta Gebelik 35. Hafta
35. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebek artık derisinde katlar olacak kadar yağlandı. Buruşuk görünümünde çıkan cilt normal görünüme kavuşmaya başladı. Ortalama 2,5 kilo ağırlığında, boyu ise 45 cm olmuştur. Bebek irileşiyor ve gittikçe rahimde daha fazla yer kaplıyor. Bu yüzden hareket etmekte zorlanacaktır. Bu haftadan itibaren artık bebeğin hareketlerini inanılmaz bir biçimde hissedebilirsiniz hatta bunun anneye acı verdiği zamanlarda olabilir. Duyu organları şaşırtıcı bir biçimde hassalaşmıştır ve kasları güçlenmiştir. Buna rağmen çok hareket edemez çünkü artık iyice büyümüştür ve yer sıkıntısı çekiyordur. Görmeye başlar. Bütün bebekler doğmadan önce mavi gözlüdür, doğduktan sonra kendi göz renklerini alırlar. Kilonuz en başından beri 13 kiloya çıkmış olabilir. En ufak işler bile yorucudur artık. Kendinizi halsiz ve çok bitkin hissettiğiniz zamanlar da artacaktır. Kilo artışı ve kasıklardaki sancılar nedeni ile yürüyüş egzersizlerinizde azalma görülebilir. Yürüyüş yapabilmeniz çok iyi fakat zorlandığınız zaman buna devam etmemelisiniz. Zorlanmadan yapabileceğiniz egzersizler bulun, sıfır hareketle kalmamalısınız yoksa vücutta çok fazla ödem oluşabilir. Eklemler ve ayak bilekleri şişer. Aynı zamanda da su içmeye devam etmelisiniz. Bu hafta da bacaklarda ve pelvik bölgede kaşınmalar olabilir. Bunun nedeni vücutta ki basınçtır ve doğuma kadar devam eder. Doğum çantanızı hazır tutun, kendinizi ve bebeği sürekli takip edin. Eğer, yolunda gitmeyen bir şey hissederseniz mutlaka doktorunuzu arayın.
Hafta Hafta Gebelik 36. Hafta
36. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebeğin tüm yüz hatları, ifadesi ve mimikleri açıkça görülebiliyor. Cilt altında yağlanma bu hafta da devam edecek hatta kol ve bacaklarda belirgin kalınlaşmalar olabilir. Gebeliğin 36. haftasında bebeğin tüm organlarının ve vücut sistemlerinin geliştiği görülür. Hem büyüdükçe hem de rahimde aşağılara doğru indikçe hareketleri kısıtlanır. Eskisi gibi rahat hareket edemez. Boyu 46 cm kadar ulaşmıştır ve 2750 gr ağırlığındadır. Bebek başı sivrileşerek yavaş yavaş doğum kanalına girmeye başlar. Kafanın bu sivri biçimi doğumdan birkaç gün sonra değişir ve normal baş şekline döner. Ultrason görüntülerinde bebek tombul yanaklı görünüyorsa, bebeğin yağ oranı ve kas kuvveti çok iyi olduğu anlamına gelir. Plasentanın ve rahmin büyümesi aynı zamanda da amniyotik sıvının da artması tüm bunların yanında bebeğin büyümesi, annenin kilo artışını destekliyor. Bu durumda doktorlar bebeğin gerçek kilosunu saptamakta biraz zorlanabilir. Genelde 500 ve 1000 gr arasında bir yanılma payı olmaktadır. Bu dönemde doktorlar ağrı ve sancıları önleme yoluna gitmez. Doğumun sezeryanla ya da normal olacağını konusunda da kesin bir karar veremez. Bu konuda önemli olan detaylardan biri pelvis genişliğidir. Halk arasında çatı olarakta bilinen pelvis genişliğinin az olması çok az kadında görülür. Gebeliğin 36. haftasında şikayetler artacaktır. Bunların en başında uykusuzluk problemi geliyor. Rahimdeki ağırlığın basıncı ağrı ve sancıları beraberinde getireceği için annenin uyuması zorlaşır. İdrar kesesine de yansıyan basınç sıkça tuvalete gitme isteği verecektir. Göğüs kafesinde sıkışmalar hissedilebilir. Nefes darlığı yaşanması bu dönemde çok normal.
Hafta Hafta Gebelik 37. Hafta
37. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebek doğum anına çok yakın, artık neredeyse doğumdaki şeklini almıştır fakat doğuma kadar gelişimine devam edecek. Günde ortalama 25-30 gr almaya devam eder. Kilosu yaklaşık olarak 3 kilodur, boyu ise 47 cm?e ulaşmıştır. Bütün organları oluşmuştur ama beyin ve sinir sistemi gelişimini sürdürür. Dirsek, diz, boyun ve bilekler olmak üzere yağ dokusu hala kalınlaşıyor. Diş etleri olgunlaşmış durumda. Bebek artık rahim içinde yaşamakta zorlanıyordur çünkü hareket edeceği alan çok kısıtlanmıştır. Bebeğin başı doğum kanalına doğru uzandığı için en çok bacaklarını hareket ettirebilir. Annenin tam göğüs kafesi altında oluşan ayak hareketleri bazen anneye çok sancı verecektir. Gebeliğin 37. haftasından itibaren bebek doğum şeklini almıştır ve yön değiştirdiği pek görülen bir şey değildir. Doğuma kadar her hafta doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Kontrolleri kesinlikle aksatmayın çünkü bebeğin ve sizin hayatınız söz konusu. Bu haftadan sonra anne ve bebeğin kilosu hızlı bir şekilde artmaya başlar. Bebek doğum kanalına doğru ilerledikçe karının üst kısmı giderek rahatlayacaktır. Hazımsızlık ya da iştahsızlık gibi sorunlar ortadan kalkacaktır. Bu rahatlıkla yemek tutkusunu abartmamanız önerilir, yediklerinize çok dikkat etmek zorundasınız. Akciğerlerdeki baskı da azalacağı için anne nefes darlığı sorunlarından kurtulacaktır. Artık derin derin nefes alabilir. Nefes egzersizleri doğumda kolaylık sağlayacaktır. Sık sık idrara çıkma sorunu daha fazla artacaktır bu yüzden sıvı tüketimini aksatmamanız gerekiyor.
Hafta Hafta Gebelik 38. Hafta
38. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bebeğin hareketleri bu haftadan sonra azalacaktır çünkü amniyon sıvısı azalıyor. Doğuma çok az kaldığı halde bebek kilo almaya devam ediyor hatta cilt altında bulunan yağ dokusu da kalınlaşmaya devam ediyor. Erkek bebekler kız bebeklere oranla daha fazla yağlanır. Bebeğin boyu 47 cm ağırlığı ise yaklaşık 3100 gr olabilir. Şekli normal bir bebek gibidir. Kafa çevresiyle karın çevresi neredeyse birbirine eşittir. Bebeğin cildini koruyan lanulo denilen tüylerin çoğu ve vernix caseosa denilen kremsi yapının tamamı kaybolmuştur. Her iki madde de bebek tarafından yutularak ve bağırsaklarında tutularak kaybolur. Bebeğin bağırsaklarında biriken mekonyum (dışkı) doğumdan sonra siyah renkte dışarı çıkacaktır. Gebeliğin 38. haftasıyla birlikte her an doğum gerçekleşebilir. Önünüzde ki 2 hafta suretiyle sürekli yalancı sancılar çekebilirsiniz. Bunları doğum gerçek doğum sancısından ayırt eden belirti, sancının düzenli aralıklarla geliyor olmasıdır. Eğer, 10 dakikada bir 3 kez sancı giriyorsa ve her sancı 50 saniye sürüyorsa bu bir gerçek doğum sancısı olabilir. Bu durumda hemen doktora başvurmalısınız. %75 oranında doğum, 38 ve 42. haftalar arasında gerçekleşiyor. Bu haftadan itibaren sancı sıklıklarını saymanız gerekiyor. Rahim ağzı şekillenerek doğum için hazırlanıyor. Bu dönemde rahim ağzında halk arasında nişan adı verilen sümüksü bir tıkaç bulunur. Bu tıkaç vajinadan enfeksiyonların geçişini engellemek içindir. Mukus şeklinde ki bu tıkaç genellikle doğumdan bir kaç hafta önce ya da birkaç saat önce atılır. Genelde sümüksü tıkacın atılmasından 2 saat sonra doğum gerçekleşir.
Hafta Hafta Gebelik 39. Hafta
39. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Bu hafta bebeğin yağ birikimi ve kilo alımı artık çok yavaşlar. 3250 gr olmuştur ve 48 cm boya ulaşmıştır. Bu günlerde bebeğin tek yaptığı sürekli uyumaktır. Bütün kasları ve sistemleri tamamen gelişmiştir. Bağışıklık sistemi de gün geçtikçe güç kazanır. Anneden plasenta yardımı ile bebeğe geçen antikorlar bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Bebeğin bağışıklık sistemi anne sütü sayesinde doğumdan sonra da güçlenmeye devam edecek. Bebek bu hafta sürekli amniyon sıvısı yutacaktır. Bebeğin içtiği bol miktarda amniyon sıvısı ve cildinden dökülen hücreler sürekli bağırsaklarda birikecek ve mekonyum (dışkı) maddesini oluşturacak. Gebeliğin 39. haftasında bebek neredeyse hiç hareket edemez, yeri yoktur ve plasenta ile dolanmış durumdadır. Annenin taşıdığı yük artık çok ağır. Bu nedenle bacaklarda her zamankinden farklı ağrılar ve sancılar hissedilebilir. Eğer beliniz bu durumdan çok fazla etkileniyor ise hamile korsesi kullanın. hamile korseleri doktor tarafından tavsiye edilen, karnı sıkmayan sadece karının taşınmasını kolaylaştıran bir çeşit kemer gibidir. Rahim ağzı açılmaya hazırlanırken bir yandan da mesane üzerindeki baskı artar. Sık idrara gitme ihtiyacı devam eder. Şiddetli kasılmalarda anneyi yoklayacaktır. Sezaryen için hazırlanan annelere bu haftadan sonraki herhangi bir gün doğum için gün verilecektir. Normal doğum bekleyen anneler ise gerçek doğum sancılarını beklemek zorunda. Bu dönemi anne iyice izlemelidir. Su ya da kan gelmesi durumunda zaman kaybetmeden doktora başvurulması gerekiyor.
Hafta Hafta Gebelik 40. Hafta
40. Hafta – Hafta Hafta Gebelik
Nihayet doğum gerçekleşiyor. Bebek artık içeri de kalamayacak kadar büyük. Boyu 48-50 cm, ağırlığı ise 3400 gr. göbek kordonun uzunluğu ortalama 50 cm, çapı ise 1,3 cm olabilir. pembe cildinde ki kremsi vernix tabaka ve tüylerin çoğu kayboldu. 40. hafta dolduğu halde doğum sancıları ortaya çıkmamışsa telaşe kapılınacak bir şey yok. Gebeliklerin %25 ?i beklenen tarihte gerçekleşmez. Bazı gebeliklerde doğumun gerçekleşmesi için 40 haftadan sonra 10 ya da 14 gün beklenebilir. Eğer hala doğum sancısı başlamaz ise suni sancı verilir. Suni sancının doğumu gerçekleştiremediği durumlarda ise son çare sezaryendir. Anne 40. hafta da büyük bir heyecan içindedir. Bu haftadan sonraki herhangi bir günde doğum gerçekleşebilir. Gerçek doğumun belirtileri; Düzenli aralıklarla gelen ağrılar, bu ağrıların şiddeti gittikçe artabilir. Doğumdan başka hiçbir şey bu ağrıları dindiremez. Kanlı ve sümüksü yapıdaki nişanın atılması Anne karnındaki zarların yırtılarak suyu dışarı bırakması (suyun gelmesi). Bu su bazen yavaş bir biçimde akar bazen de rahimden boşalır. Bu belirtilerden sonra uzman doktorların yardımı ile doğum gerçekleşmeye başlamıştır. Doğum kanalına başı yerleşmiş olan bebek annenin ıkınmalarıyla dünyaya gelir. Bebeğin dünyaya geldiği ilk ağlama sesi ile birlikte akciğerlerde artık su yerine oksijen yer alacaktır. Bu zamana kadar hep su ile dolu olan akciğerler hava ile tanışıp gelişimini tamamlamış olur.